Kyan Vercauteren, onze Heren 1 sterkhouder, verovert goud op WK beachvolleybal U21! Als beachvolleybalpeter voor ons bloeiende project, inspireert hij met passie voor de sport en VAMOS.


Een echte VAMOSr

Onze eigen Kyan Vercauteren, sterkhouder van onze Heren 1, heeft samen met zijn beachvolleybalmaatje Joppe Van Langendonck geschiedenis geschreven door de gouden medaille te veroveren op het WK beachvolleybal U21 in Thailand. België heeft voor de eerste keer een medaille behaald op dit prestigieuze evenement, en het is meteen een gouden exemplaar!

Kyan Vercauteren is een toonbeeld van een echte VAMOSR. Vanaf zijn zevende speelt hij bij onze club en is hij uitgegroeid tot een topvolleyballer. Als vaste waarde bij Heren 1 fungeert Kyan als rolmodel voor onze jongere spelers en speelsters, dankzij zijn sympathieke en gedreven uitstraling.

Beach Volley VAMOS

Als kers op de taart en om het feest compleet te maken, hebben we nog een prachtige aankondiging! Onze eigen Kyan Vercauteren, de kersverse wereldkampioen, zal de rol van peter op zich nemen voor ons bloeiende beachvolleybalproject bij Volley VAMOS. In lijn met onze toewijding aan de groei van het beachvolleybal en als antwoord op de vraag van onze leden om het hele jaar door actief te blijven, zal Kyan's steun een onmisbare katalysator zijn. Samen gaan we voor gouden zomers op het zand, met Kyan als onze gids en inspiratiebron!

Een passie voor beachvolley

Kyan ontdekte zijn passie voor beachvolleybal dankzij onze club, die ook in het tussenseizoen beachvolleybal aanbiedt, naast de bewegings- en balschool, indoorvolleybal voor jeugd en volwassenen, en recreatief volleybal. Tijdens de pandemie begon Kyan met beachvolleybal en raakte meteen verslaafd. Hij sloot zich aan bij de federatie, nam deel aan verschillende nationale en internationale toernooien en vond een vaste partner in Joppe Van Langendonck, die bij Mendo Booischot speelt. Onder begeleiding van coach Rik Donckers trainen ze regelmatig samen en speelden vorig jaar al samen bij de U20, waar ze goed op elkaar ingespeeld raakten.

Historisch parcours op het WK

Om deel te nemen aan het WK startten Kyan en Joppe een crowdfunding, waarbij zelfgemaakte cake van hun oma en zakjes snoep werden verkocht. Ze verzamelden 5.000 euro, wat hen in staat stelde de 9242 km naar Thailand te overbruggen. Met steun van de federatie en onze club slaagden ze erin hun droom waar te maken.

Op het WK legden Kyan en Joppe een schitterend parcours af, zonder een enkele wedstrijd te verliezen, zowel in de groepsfase als in de knock-outfase. Ze toonden veerkracht door in de halve finale en de finale terug te komen na het verlies van de eerste set. In de finale versloegen ze het Oostenrijkse duo Timo Hammarberg en Tim Berger met 18-21, 21-19 en 15-13. Het was een spannende wedstrijd die hieronder herbekeken kan worden en het matchpunt werd prachtig afgerond door Joppe, die de pass van Kyan via het blok benutte.

Boost voor het Belgische beachvolley

De gouden medaille van Kyan en Joppe is niet alleen hun persoonlijk succes, maar ook een stimulans voor het Belgische beachvolleybal. Hoewel de sport aan populariteit wint, krijgt het nog niet de nodige aandacht en middelen. Beachvolleybal heeft veel potentieel, vooral met het oog op de Olympische Spelen van 2028 in Los Angeles, waar Kyan ons land en onze club wil vertegenwoordigen.

Volgens de beachvolleyverantwoordelijke van de federatie, Dries Koekelkoren, is het belangrijk om een vlaggenschip team te hebben dat kan dienen als uithangbord en inspiratiebron voor andere teams. Kyan en Joppe worden gezien als mogelijk vlaggenschip voor de toekomst, maar Dries benadrukt dat er nog veel werk aan de winkel is. Hij pleit voor meer investeringen in infrastructuur, begeleiding, opleiding en promotie van beachvolleybal.

Wij delen de visie van Dries en geloven in beachvolleybal als een sport die plezier, uitdaging en ontwikkeling biedt aan onze leden. Als een van de weinige clubs die beachvolleybal aanbieden, zijn we trots op Kyan en danken we hem voor zijn inzet, passie en voorbeeldfunctie. We hopen dat hij nog lang blijft schitteren op het zand en anderen zal inspireren met dezelfde passie te spelen.

#PlayWithPassion #WeAreVAMOS #WeRaiseChampions